Onderhoudstechnieker, servicetechnieker of maintenance operator, what’s in a name? Hoewel er diverse titels gebruikt worden, blijkt het steeds moeilijker om de effectieve vacatures in te vullen. Typ je op de website van VDAB het woord ‘onderhoudstechnieker’ in, dan ontdek je meteen meer dan 14.000 (!) vacatures. Enorm veel dus. En daarom biedt Technicians graag een oplossing.

 

Waarom is onderhoudstechnieker een knelpuntberoep?

Een onderhoudstechnieker is verantwoordelijk voor het verzorgen en testen van machines en apparatuur. Deze professional identificeert storingen, lost problemen op en herstelt defecte onderdelen. Daarnaast vervangt en monteert de technieker onderdelen volgens specificaties, beheert technische documentatie, en maakt nauwkeurige schattingen van de kosten en tijd voor reparaties.

De job als onderhoudstechnieker is een knelpuntberoep door de snelle toename van elektromechanische apparaten in de afgelopen decennia. Hierdoor groeit de vraag naar goed opgeleide specialisten voortdurend. Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van het internet, zonnepanelen, laadpalen en voertuigen met diverse technologische snufjes die elektromechanisch worden aangestuurd.

Deze functie brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee. Je bent verantwoordelijk voor het onderhoud van machines en de veiligheid van de medewerkers die ermee werken. Daarnaast is een brede kennis van verschillende domeinen en technieken vereist. Hierdoor zijn per sector specifieke profielen nodig en worden deze gericht gezocht.

 

Onderhoudstechniekers zijn nodig in diverse sectoren

Dat onderhoudstechniekers op de lijst met knelpuntberoepen staan, komt ook door het feit dat ze in verschillende sectoren broodnodig zijn. We geven enkele concrete voorbeelden.

  • Bouw: verantwoordelijk voor de veiligheid en efficiëntie van gebouwen en infrastructuur.
  • Industrie: onderhoudt machines, verhelpt storingen en lost problemen op.
  • Engineering: ervaren profielen voeren programmatie- en technische taken uit.
  • Infrastructuur: beheert elektrische bekabeling.
  • Field service: reist naar verschillende locaties voor onderhoud en reparaties van technische systemen.

Naast technische kennis heeft een onderhoudstechnieker ook diverse soft skills nodig. Goede communicatievaardigheden, timemanagement en samenwerking met verschillende partijen zijn essentieel. De functie evolueert voortdurend met de nieuwste technische ontwikkelingen, wat betekent dat specialisten zich in verschillende sectoren moeten bijscholen.

 

Outsourcing van onderhoudstechniekers via Technicians

Door de enorme vraag naar onderhoudstechniekers, kan het een goed idee te zijn om een beroep te doen op outsourcing. Technicians kan jou een onderhoudstechnieker aanbieden met alle nodige technische skills en ervaring. Zo hoef jij niet te zoeken naar de speld in de hooiberg op de arbeidsmarkt én hoef je ook geen nieuwe medewerker op te leiden. Wij nemen dit voor onze rekening.

Uiteraard is er ook bij ons steeds ruimte voor bijkomende bekwame onderhoudstechniekers. Ben je dus zélf onderhoudstechnieker en op zoek naar een nieuwe uitdaging, dan maken we graag binnenkort kennis met je.